Според концепцията, новото разделение ще включва девет региона

Изготвят нова карта на България - Страната ще бъде разделена по критерий "туризъм". Според концепцията, новата карта ще включва девет региона - София, Варна, Бургас, Рила-Пирин, Родопи, Стара планина, Дунав, Балкан и Долина на розите.

 

Търсеният ефект е всеки район да подобри качеството на услугите и разбира се да привлече повече посетители. Регионите ще имат свое емблематично название, лого и рекламно послание. Така например Родопския регион, би могли да се казва Планината на Орфей. На новата карта ще се появят две нови наименования - Балканът и Долината на розите.

 

Полетата с маслодайна роза привличат туристи от цял свят. Ценителите на царственото растение, пълнят музея на розата целогодишно. Учени доказаха, че маслото от бялата маслодайна роза, което през последните години стана хит в Япония, е панацея за организма.

 

„За района на Казанлък, насажденията на маслодайна роза, роза „Дамасцена“ или така познатата казанлъшка роза са около 38 хиляди декара и продължава да е най-висококачествено, именно нашето розово масло”, казва научният сътрудник в Института по розата Роксана Минева.

 

Долината на розите обаче разкрива и уникални исторически паметници от древната култура на траките. Затова и от министерството на икономиката настояват, тя да бъде обособена като отделен туристически регион.

 

Така розовата долина може да се промотира у нас и в чужбина като дестинация за здравен и културен туризъм.

 

„Смисълът на районирането е да бъдат изградени районни стратегии на всеки един от туристическите райони, и той да включва продуктите, характерни за съответния район”, допълни Минева. 

 

Казанлъшкия регион привлича 110 хиляди туристи всяка година. Според проекта, всеки регион трябва да се профилира в конкретна туристическа дейност. Предложенията са Стара планина да се рекламира с планински и екотуризъм, Тракия с културен и винен, Рила и Пирин - с планински и религиозен. Районите ще имат и свои така наречени „столици”. Туристическият център на Дунав например, вероятно ще бъде Русе.