При операция отстраняват забравени медицински марли, но кошмарът продължава

Дали става въпрос за лекарска грешка, или не, ще реши съдът. Факт е обаче, че жена е живяла 20 години с чуждо тяло в корема - медицински марли, отстранени преди година с операция.

 

Тогава обаче започва кошмарът за 44-годишната Траяна Христова. Вместо облекчение, след операцията, тя чувства още по-силни болки. Четирима лекари установяват, че този път в корема й е забравено метално тяло.

 

Възможно ли е наистина два пъти да станеш жертва на лекарска грешка? Според Траяна Христова точно това се е случило нея. Първия път, когато е дете. По време на операция за перитонит лекарите забравят в корема на Траяна около 100 марли. Години наред тя живее с тях.

 

20 години по-късно Траяна е оперирана отново, този път в болница „Шейново”. Операцията е тежка и продължава седем часа, а съмнението е за миома или киста. Вадят топката марли, но колкото и да е абсурдно, резултатът е ново чуждо тяло.

 

След операцията Траяна се прибира вкъщи и започват болките. Категорична е, че са от забравен медицински инструмент, въпреки уверенията на лекарите, че това е невъзможно и всичко е наред. Траяна и съпругът й търсят мнението и на специалисти от други болници. Всички казват, че нова операция е много рискована.

 

Забравените марли преди 20 години Траяна нарича лош късмет, а сегашното си състояние определя като пълен абсурд. Следват много ехографии и рентгенови снимки. Някои лекари са категорични, че виждат чуждо тяло, други не. Едно е абсолютно сигурно и това са болките на Траяна.

 

В „Пирогов” д-р Асен Хараланов също вижда чуждо тяло в корема на Траяна. Срещнахме се с д-р Асен Хараланов, който вече не работи в спешната болница. Мнението му е, че чуждото тяло в корема на Траяна сега вероятно е било там още преди 20 години и е забравено заедно с марлите. Изваждането му е риск, който само Траяна можела да прецени дали да поеме.

 

Д-р Николай Герджиков от "Шейново" е правил последната операция на жената. И той твърди, че не е забравял макара, а чуждото тяло са стари марли от преди години. Както останалите лекари, които виждат чуждо тяло, така и той отказва да говори пред камера.

 

В момента Траяна е почти неподвижна. Животът на семейството вече не е същият. Гледат на ежедневието си като на кошмар и се надяват скоро той да свърши. Семейство Христови водят дело, което ще тръгне до два месеца и няма да се точи с години, смята техният адвокат Марин Марковски.

 

Повече за медицинския абсурд ще научите от видеото.

 

Репортер: Тина Ивайлова