Цените на жилищата са се увеличили с 0,3% спрямо същия период на миналата година

С 0,3% са се увеличили цените на жилищата през второто тримесечие на 2014 г., в сравнение със същия период на миналата година. Най-скъп е квадратният метър в София, Варна и Бургас. Най-евтино се продава в Кюстендил и Видин. Данните показват още, че апартаментите през тази година се продават два пъти по-бързо. Ако през 2013 са се продавали средно за около 120 дни, то сега са нужни малко повече от 60.

 

За да се ускори сключването на сделките от есента ще заработи онлайн платформа, която ще защитава не само работата на агентите, но и интереса на клиентите. Амбицията на брокерите е да се преборят с фалшивите обяви за недвижими имоти.

 

В бизнеса с недвижими имоти измамата е един от най-лесните начини за примамване на клиенти. Сайтовете са залети от фалшиви обяви, които обещават атрактивни цени, условия и топ локация.

 

„Когато един имот е обявен в различни агенции, всяка агенция гледа да е под цената на другата, което води до свалянето ѝ, а това не е съгласувано със собствениците и ако се стигне до сделка собственикът казва, че не е съгласен на тази цена”, заяви брокерът Мария Петрова.

 

За да се пресекат злоупотребите, през септември в мрежата ще се появи нова платформа за недвижими имоти. Т.нар. мултилистинг система. Качените в този сайт обяви съдържат подробно описание на предлаганите имоти, а шансът там да попадне нереална оферта, е нулев.

 

„Предимството на системата е, че много бързо и лесно може да се намери реално съществуваща оферта на пазара, това, което е недостатък на останалите портали за имоти, защото сега агенциите предлагат еднакви имоти с различни параметри, което е в ущърб на клиента”, категоричен е Искрен Зографски от сдружение „МЛС Имоти България”.

 

Собственикът избира дали офертата му да бъде публикувана само в мултилистинг системата или и в други сайтове. „Ако има 20 агенции, той може да я предложи само на една, но тя реално ще се предлага от тези 20, така се обезсмисля клиента да предлага имота в други агенции”, добави Зографски.

 

Платформата работи като Фейсбук. За да бъде част от нея, всеки брокер трябва да се регистрира. Така клиентът ще е защитен от лъжливи обяви, измами с цената и нелегални брокери.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.