Намалял е броят на аварийните ситуации с повече от 35%

Авиоинцидентите. Само през последните месеци повече от 700 души загинаха в самолетни катастрофи. 298 души в Украйна, 116 – в Мали, 47 – в Тайван. Какво става?  Живко Константинов по следите на трагедиите във въздуха.


„100 процента! Авиотранспортът остава най-сигурният и става все по-сигурен всяка изминала година!”, обяснява Александър Богоявленски.


Само за 8 дни 3 авиокатастрофи отнеха живота на стотици. Катастрофата в Украйна погуби 298 души. В Тайван загинаха 47, а в Мали - 116 пътника. Заедно с изчеззналия в Индийския океан малайзийски самолет жертвите стават 700. Година по-рано жертвите на въздушния транспорт са 99.


Статистиката показва, че за последните 10 години в авиокатастрофи в световен мащаб смъртта си са намерили 5085 души. Само за сравнение за същи период само у нас във войната по пътищата са загинали почти двойно повече - над 8400.


„Това е нещастно стечение на обстоятелствата. Дали в историята има други подобни периоди - да! През 2006-та година по същото време! Когато има струпване на инциденти се случва през юли и август, тоест през лятото!”, твърди Александър Богоявленски.


Намалял е и броят на аварийните ситуации с повече от 35%. Стриктните изисквания и международния одит по сигурността гарантират безопасността на полетите.


Всичко е възможно! Могат да се случат да се сблъскат два Боинга, така както се случи над Швейцария, когато загинаха над 45 деца в един казакстански Ту-154, който се сблъска с товарен самолет! Спомням си и за инцидент над Бразилия, когато бизнес джет и Боинг - рилото на бизнесджета отсича част от крилото на пътническия самолет, при което губи контрол”, допълва Александър Богоявленски.


Повече по темата гледайте във видеото.