Младежите, които прекарват под час дневно пред екраните, са по-адаптивни

Кратка време прекарано на конзолна или компютърна видеоигра всеки ден има малко, но положително влияние върху развитието на децата, установи изследване на Оксфордския университет, предаде Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Учените открили, че младежите, които прекарвали по-малко от един час дневно, ангажирани с видео игри, се приспособяват по-добре, отколкото тези, които изобщо не играят. Но децата, които използвали конзолите повече от три часа, съобщавали за по-ниско задоволство от живота си като цяло.

 

Изследването е публикувано в сп. "Педиатрикс". Експерименталният психолог д-р Андрю Пжибилски анализирал британски допитвания с участието на 5000 младежи на възраст между 10 и 15 години. Около 75% от анкетираните заявили, че играят на видео игри всеки ден. Децата били помолени да кажат колко време прекарват в игра в обичаен училищен ден, използвайки конзоли или компютри.

 

След това те оценили редица фактори, сред които задоволство от живота, доколко добре се разбират с връстниците си, доколко е вероятно да помагат на хора в затруднение, нивата на хиперактивност и невнимание.

 

Отговорите били комбинирани, за да бъдат оценени нивата на психологическо и социално приспособяване. След сравнение с всички останали групи, включително тези, които изобщо не играели на видео игри, било установено, че младежите, играещи под един час всеки ден, е най-вероятно да казват, че са доволни от живота си и показвали най-високо ниво на положителни социални взаимодействия.

 

Освен това тази група имала по-малко емоционални проблеми и по-ниски нива на хиперактивност. Според резултатите хората, които прекарвали над три часа във видео игри, се приспособявали най-зле.