До преди пет дни доктор Кен Брантли е бил сигурен, че умира, а днес вече има надежда за живота му

Още по темата

Появи се нова надежда в борбата със смъртоносния вирус Ебола. Експериментало лекарство, което никога досега не е било използвано върху хора, е дадено на двама, заразени с вируса американци. В същото време мъж в Ню Йорк, завърнал се от Западна Африка, е приет в болница със симптоми, подобни на тези на Ебола. Очакват се резултатите от изследванията, за да се установи дали е болен от опасния вирус.

 

До преди пет дни доктор Кен Брантли е бил сигурен, че умира. Той работи в Либерия и откакто от девет дни е болен, състоянието му се влошава всяка изминала минута. Той се обажда на съпругата си, за да се сбогува с нея. Но само часове преди това е научил една тайна - че в клиниката вече е доставено експериментално лекарство. 

 

Когато ваксината пристига, Брантли решава първата доза да бъде дадена на колегата му Нанси Уайтбол, също болна от Ебола. Но здравето на лекаря се влошава и така той получава първата доза. Това е риск, защото лекарството действа върху маймуни, но никога досега не е било изпробвано върху хора. Въпреки че лекарите не използват често тази дума, те описват последвалите събития като чудо. Само час след като взима лекарството, състоянието на доктора се подобрява драматично. Дишането му се нормализира, а обривът му изчезва. 

 

На следващата сутрин Брантли вече може да се изкъпе сам преди да се качи на самолета, с който ще прелети 10 хиляди километра от Либерия до Атланта. В събота следобед той пристига в болницата и излиза сам от линейката. Така Кен Брантли става първият заболял от Ебола човек, чийто крак стъпва в Съединените щати и дори в тази част на света и първият приел успешно лекарство срещу опасния вирус.