Това показа проучване на Службата за европейска интеграция на сръбското правителство

Ако утре има референдум за членството на Сърбия в ЕС, 46 процента от гражданите биха гласували "за", 19 "против", 20 на сто не биха гласували, а 15 процента нямат отговор. Това показа проучване на Службата за европейска интеграция на сръбското правителство, предаде БГНЕС.

 

В сравнение с декември миналата година интересът към ЕС е намалял с 5%. Изследването под работно заглавие "Европейската ориентация на гражданите на Сърбия - тенденции", е било проведено в края на юни според стандартите на Евробарометър. В него участвали 1015 души на възраст над 18 години.

 

Данните показват, че процентът на хората, които са против членство в ЕС е значително по-нисък в сравнение с предходната година. Голям процент от гражданите (61%) смятат, че проблемите между Белград и Прищина трябва да се решават, независимо дали ЕС го иска или не.

 

За много граждани (47%) членството в ЕС е път към по-добро бъдеще за младите хора, повече възможности за намиране на работа (36 %) и възможност за свободно движение в границите на ЕС (36 %).