В Добрич, останалите без покрив, вече се настанени в общински жилища

29 фургона с капацитет около 150 души ще бъдат новите домове на хората, останали без покрив над главите си във варненския квартал „Аспарухово”. Настаняването в тях ще започне до края на седмицата. В Добрич пък пострадалите хора вече са настанени в общински жилища. 
 
Общежитие номер 1 е новият дом на някои от пострадалите в Добрич. Вече една седмица Гергана и семейството й живеят там, след като приливната вълна опустошава къщата им.
 
„Всеки път, когато се прибирам, имам чувството, че идвам на гости, не мога да го възприема като мой дом”, разказва жената. 
 
Месечният наем на апартамента е 102 лева. Семейството се крепи с мисълта, че ситуацията е временна и догодина ще се върнат в къщата си. Дотогава обаче ги чака много работа – преди всичко ремонти и финанси. 
 
Ремонт вече отдавна тече в къщата на Пламен. Водата помита всичко. Семейството му е принудено да  започне отначало. Признават, че им е трудно, защото всичко, за което са се трудили 30 години, изведнъж го няма. Пламен е разочарован от институциите, от които очаквал по-голяма подкрепа.
 
В същото време, оказва се, че помощта идва оттам, откъдето най-малко очакваш. Мъжете и жените от дома за стари хора даряват част от пенсиите и покъщнината си на една от санитарките в дома. Маринка Иванова остава без нищо след бедствието. Пред санитарката обаче стои и друг проблем - какво ще прави след месец, когато договорът й за временна заетост изтича. 
 
Повече гледайте във видеото.