Наличието дори на един плъх представлява сериозна опасност за самолета

Индийски пътнически самолет бе приземен, тъй като членове на екипажа забелязали плъхове на борда, съобщава БГНЕС, позовавайки се на в. "Индипендънт".

Полет AIO21 на "Еър Индия" пътувал към Ню Делхи, когато били забелязани десетки плъхове да преминават по дължината на самолета. Самолетът се приземил безопасно на международното летище "Индира Ганди" в Ню Делхи, пътниците слезли, а самолетът бил изваден от употреба. С помощта на дим плъховете ще бъдат прогонени от въздухоплавателното средство.

Специалисти обясняват, че наличието дори на един плъх представлява сериозна опасност за самолета и дори тогава гризачите трябва да бъдат прогонени с дим. "Плъховете могат да причинят катастрофа, ако започнат да дъвчат електрическите кабели по време на полет. Ако това се случи пилотите няма да имат контрол над системите на самолета, което ще доведе до катастрофа", твърдят запознати.

В изявление на авиокомпанията се казва, че плъховете често имат достъп до самолетите заради големите колички с храна за пътниците в самолета. "Количките за кетъринг са като техен дом. Плъховете попадат в асансьорите, с които се доставят кутиите с храна за пътниците и остават на борда на самолета. Това се случва по цял свят", казват от компанията.