Огромни опашки се образуваха пред районните здравни каси в страната

Огромни опашки се образуваха пред районните здравни каси в страната. Започна смяна на кодовете на повечето диагнози и над 2,3 милиона хронично болни българи трябва да си презаверят рецептурните книжки. 

 

С нерви и дълго висене на опашки пред районните здравни каси, възрастни и болни хора вече няколко дни се опитват да презаверят рецептурните си книжки, за да не останат без безплатни лекарства от следващия месец. Крайният срок за това е краят на август.

 

Националната здравно осигурителна каса е разпространила информация за промените още в края на 2013 година. 

 

„Започнахме да сменяме кодовете с четиризначни още в началото на декември. Досега трябваше вече всички пациенти, които получават лекарства с намаление, или поне 90% от тях да са заверили книжките си в здравната каса”, заяви д-р Виктор Рановски.

 

От Касата успокояват, че няма място за паника. Крайният срок за презаверяването на книжките бил условен. 

 

„Искам да подчертая, че 1 септември не е срокът, в който пациентът няма да може да си получи лекарството. Проформа е крайният срока. Ако пациентът не е презаверил, от аптеката пак ще го върнат и ще може после да си изпълни рецептата”, обясни Маргарита Гозданова, директор дирекция „Лекарствени продукти”.

 

За да поемат наплива от пациенти, районните здравни каси в София удължават работното си време - от 07:00 часа сутринта, вместо от 09:00 часа.