Операцията е извършена в Александровска болница

25-килограмов тумор бе отстранен от корема на 50-годишен мъж от Русе при сложна и рядка интервенция, извършена от специалистите от Втора хирургия на УМБАЛ „Александровска”.

Пациентът имал оплаквания от година и половина, свързани с дифузни болки и подуване на корема. Коремната обиколка растяла непрекъснато, като причинявала на моменти запушване на червата.

„Мъжът е лежал в няколко клиники на страната, но с лечението е постигнат временен ефект, никой не се е наел да го оперира”, коментира д-р Светослав Тошев, асистент в хирургичната клиника на УМБАЛ „Александровска”. От последното място, където е консултиран,  му дали още 3 месеца живот.

Д-р Тошев пояснява, че туморното заболяване, от което страдал мъжът, било изключително рядко. Развива се прогресивно около 50-годишна възраст и по статистика засяга не повече от 1-2:1 000 000 души в света. „За втори път имам такъв случай за 12-годишната си хирургична практика, но тук нещата бяха много напреднали”, допълва специалистът.  

Туморът обхваща всички коремни органи, но операцията приключва за 4 часа без усложнения, благодарение на перфектната координация на екипа от хирурзи и анестезиолозите. Експертите се надяват след отстраняването на тумора, химиотерапията да предотврати развитието на рецидив и животът на човека да продължи нормално.

В момента пациентът се възстановява в реанимацията на Александровска болница. Адекватен е,  състоянието му е стабилно.