Натрупаният джакпот става третия по големина в историята на най-старата игра у нас

Над 7 милиона джакпот очаква тото играчите този четвъртък във второ теглене на играта 6 от 49. Комисията по хазарта реши към джакпота да бъдат прибавени парите, които двамата тинейджъри се опитаха да вземат от тотализатора с измама.


С прибавената сума натрупаният джакпот става третия по големина в историята на най-старата игра у нас. Относно измамата на 19-годишните момчета.


Въпреки че системата хваща веднага манипулацията изпълнителният директор на тотото нарочно нарежда да бъде обявено, че джакпотът е спечелен. Целта е била да има време за реакция от страна на полицията. Нетърпеливият хакер простига в софия 3 дни след тегленето на тиража, за да прибере милионите си.


Кой би си помислил, че може да задигне тотомилионите, като пробие системата на тотализатора? Ученикът от математическата гимназия във Варна Николай и неговият братовчед Продан опитаха, но вместо 5 милиона, печелят топло място в ареста.


Двамата младежи пускат фиш, а веднага след като изтеглят шестте числа на 26 юни, го фалшифицират. От тотото засичат измамата минути след тегленето.


„Аз се обадих веднага, на секундата на изпълнителния ми директор, който каза да обявим, че има шестица, за да може да дадем възможност на разследващите органи да си свършат работата и евентуално да дойдат извършителите да си получат печалбата, както и стана!”, обяснява Мария Янева, директор „Обработка и контрол на тиражите”.


Меракът за милионите кара Николай да ги потърси 3 дни по-късно в централата на тотото в София. Той носи половината от квитанцията, под предтекст, че се е скарал със съседка в битка за печалбата и заради това тя е разкъсана.


„И ние накарахме колежката да направи фотокопие на личната му карта, защото това е идеален начин най-бързо да стигнем до извършителите. Той си е дал личната карта”, разказва Мария Янева.


Тотализаторът предава всичко на полицията. Арестът обаче е извършен едва в началото на август. Защо се е бавила полицията не става ясно.


„100% гаранция, такова понятие не съществува в електронни системи. направили сме серия от защити, които са непроникваема!”, обясни Веселин Кюркчиев, директор „Информационни технологии” в БСТ.


Въпреки поразклатеното доверие в тотализатора, редовните играчи са на линия.


В историята на тотото има и други опити за измами. Семейство от Пловдив са нарисували печелившата комбинация с моливи. С пристигането си в централата са били арестувани. Друг случай пък е с баща и дете. Щом разбрал, че ще бъде арестуван заради измамата, бащата казал, че детето е виновно и то е направило фалшификацията.


Повече по темата гледайте във видеото.