Причината е епидемията от Ебола

САЩ поискаха от семействата на дипломатите в Сиера Леоне да напуснат страната, за да не бъдат изложени на смъртоносната епидемия от Ебола, предаде БГНЕС.

 

"Посолството препоръча тази стъпка като предпазна мярка", заяви говорителката на Държавния департамент Мери Харф. Тя посочва "липсата на възможности за рутинни здравни услуги в големи лечебни заведения заради епидемията от Ебола".

 

Харф заяви, че Държавният департамент "реконфигурира" служителите си в посолството във Фрийтаун, за да реагират по-добре на кризата в страната. "Ние оставаме дълбоко ангажирани да подкрепим Сиера Леоне и регионалните и международни усилия за засилване на капацитета на здравната инфраструктура и система в страната, по-конкретно способността да сдържат и контролират предаването на вируса Ебола и да предоставят здравни грижи", заяви Харф в комюнике.

 

На 7 август САЩ наредиха евакуацията на семействата на служителите в посолството в Либерия, друга тежко пострадала страна от най-голямата епидемия от Ебола в света. Жертвите на епидемията достигнаха 1069 души вчера, сочат данните на Световната здравна организация.