Брюксел вече обеща пари за производителите на праскови и нектарини

Европейският съюз ще отдели пари за компенсации на земеделските производители, засегнати от санкциите на Русия. Другата седмица ще бъде готов списък от продукти, чиито производители ще бъдат компенсирани. Брюксел вече обеща пари за производителите на праскови и нектарини.

 

Руските санкции засегнаха плодове, зеленчуци, месо, риба и млечни продукти. Очаква се първи да бъдат компенсирани европейските производители на плодове и зеленчуци.  След производителите на праскови и нектарини, на компенсации за нереализиран износ и спад в цените на продукцията могат да се надяват производителите на домати, краставици, чушки и гъби. Руските санкции за Евросъюза  отварят възможности за земеделците в други европейски страни. Сърбия се надява увеличи с над 100% износа си за Русия.

 

"По-големият интерес вече е факт. Вече имаме конкретни резултати. Имаме и предложения от големи европейски компании да дойдат да работят тук", казва Желко Сертич от Сръбската търговско-индустриална камара.

 

Оказва се, обаче, че фермерите не бързат да се радват. Те се притесняват, че пренасочване на износа за Русия може да развали търговските отношения с Европейския съюз.

 

"Това е нож с две остриета. Ако търговските пътища към Европа се затворят, накрая няма да спечелим нищо", смята Душан Миливоевич, производител на ябълки.

 

Позицията на Сърбия, като държава незасегната от санкциите,  има още един важен аспект. Могат ли европейските компании да внасят своя продукция в страната и чрез фирми с обща собственост да я изнасят в Русия. Сърбите твърдят, че няма да допуснат такава практика. Правителството се закани, че стриктно ще контролира произхода на продукцията за износ.