То обаче е срещу неизвестен извършител, съобщиха от прокуратурата

Прокуратура е образувала досъдебно производство за убийство за вчерашния инцидент с асансьор. То обаче е срещу неизвестен извършител. Същевременно започнаха масови показни проверки на асансьорите в цялата страна.

 

Една от първите жалби идва от столичния квартал "Гоце Делчев". Асансьорът там е на около 20 години и на фона на повечето изглежда като нов. Има теч на масло и шум от двигателя.

 

Въпреки това оказва се съоръжението е в изправност. От фирмата, която го поддържа уверяват, че съвестно стопанисват асансьора. Всеки служител в Агенцията за метрологичен надзор извършва по около 100 проверки месечно. Ако няма жалба, блоковете, които трябва да се инспектират се избират на случаен принцип.

 

Съседите на нелепо загиналата Цветелина все още са в шок. Хората в блока не разбират защо е проявена такава безотговорност.

 

От „Витоша лифт” - фирмата, която отговаря за поддръжката на асансьора-убиец, нямат обяснение за инцидента. Разбрали са за направеният от друга фирма ремонт постфактум.  Малко след реконструкцията обаче се появили и първите проблеми.

 

„В следствието видях, че има мостри от въжетата – двете въжета са с различна дебелина, тоест – след последния преглед на 6 април 2012 от нашата фирма е извършена смяна на едно от въжетата, което е недопустимо. Тоест – сложено е въже с друг диаметър, би трябвало да бъдат сменени и двете въжета, за което да бъдем уведомени”, казва управителят на фирмата Максим Димитров.

 

С 32-ма души „Витоша лифт” поддържа около 700 асансьора. За асансьор в 8-етажен блок взима по 40 лева месечно, а монтьорите получавали по 500 лева заплата.

 

„Това рефлектира върху качеството на повечето асансьори. Качеството на контрол е занижено”, категоричен е Димитров. Ограничения няма заради пропуските в закона.

 

От Агенцията за метрологичен надзор виждат решение на проблема, ако се затегне контрола от страна на лицензираните фирми. Те пък смятат, че трябва да получават по-висока цена за услугата, която предоставят.