Все повече европейци страдат от депресивни разстройства

Забързаният начин на живот е основната причина за нова епидемия сред европейците - депресията. Дали сме част от потърпевшите вече можем да проверим онлайн със специален тест.

 

Нина е на 24 години. Завършила е магистратура по бизнес администрация в УНСС, но вече половин година опитите ѝ да си намери работа са безуспешни. Тестът отчита нейната тревожност. Резултатите показват „признаци на умерена депресия”.

 

Тестът е доста чувствителен, което може би е прекалено стряскащо за повечето хора. Той може да даде насоки какво да продължи да се търси или какво да се прави по нататък, т.е. това е първото стъпало, което трябва да се прескочи”, коментира експертът по психично здраве д-р Наков.

 

Данните на Световната здравна организация също потвърждават тревожната тенденция – до края на века няма да е останал европейски гражданин, който да не е преживял депресивен епизод.

 

„Основното нещо, за да се потърси консултация, е човек да се чувства дискомфортно и това състояние да е продължително време”, допълва д-р Наков..

 

В момента България не се различава съществено от други страни в Европа по разпространение на депресивни разстройства. Но в бъдеще тенденцията ще е различна. Специалистите са категорични в едно - за да има успех в лечението на депресията, проблемът първо трябва да е осъзнат и да не се подценява.