Според екоекспертите строителството би довело до унищожаване на три типа дюни и шест вида растения

Още по темата

Министърът на околната среда и водите Светлана Жекова забрани строителните и монтажни работи по осъществяването на инвестиционни предложения в района на къмпинг "Корал", информират от МОСВ. Според екоекспертите строителството би довело до унищожаване на три типа дюни и шест вида растения. Затова с министерска заповед се спират строителството и монтажните работи на „Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс” ЕООД, „Витатур инвест“ АД, ПГА „ФУУД“ ЕООД, „Прайм пропърти” /БГ/ АДСИЦ и „Корал резидънс“ в района на къмпинг „Корал“.

 

Забраната се налага с цел предотвратяване на отрицателно въздействие върху околната среда, включително и върху близко разположените защитени зони.

 

Мотивите за налагането на принудителната административна мярка се основават на няколко основни обстоятелства: изтекъл е срокът на правно действие на издадените решения за одобряване на инвестиционните предложения; не са проведени необходимите процедури по оценка на съвместимостта на инвестиционните предложения с предмета и целите на защитени зони предвид настъпилите през 2007 г. изменения в екологичното законодателство.

 

Освен това строителството би довело до унищожаване на три типа дюни, основен елемент на ландшафта, както и унищожаване на находища и популации на шест вида растения, поставени под специален режим съгласно Закона за биологичното разнообразие, отбелязват още от МОСВ. 

 

Припомняме, че по-рано днес министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров заради съмнения в законността на 11 разрешителни за строеж в "Корал".