Под 4% са родителите, които предприемат стъпката да имат три или повече деца

Многодетните семейства у нас изчезват. Само за 10 години броят им е намалял с около 18 000. На фона на тази статистика, шестчленна фамилия от София спечели приза на националната кампания "Голямото семейство" за 2014.

 

За голямо съжаление, родителите с повече от две деца са рядкост. Типичният модел на българското семейство е с едно дете. Така е при 25% от двойките. Само 17% имат две деца, а тези с три и повече са под 4%.

 

В дома на семейство Найденови никога не е тихо. А приносът за това е на четирите им деца. Когато Елена забременява за трети път родителите сбъдват голямата си мечта. Именно тогава идва и изненадата -  чакат близнаци. 

 

11 -годишната Маги е каката. Момиченцето с радост помага на мама и татко в грижите за по-малките си братчета и сестриче. 

 

Най-голям е броят на многодетните фамилии в Сливен, Пазарджик и Кърджали, а най-малък в София, Перник и Габрово. През миналата година на бял свят са се появили по-малко от 62 хиляди деца. Именно тогава България отбеляза нов отрицателен рекорд на раждаемост, а това не се е случвало от Втората световна война.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.