От ББЦ са на мнение, че субсидиите за малките населени места трябва да останат

Проблемите на болницата в Девин започнаха още през 2011 г. След натрупани дългове, тя бе закрита. Така повече от две години хората нямаха къде да се лекуват, докато предишното правителство не реши отново да я отвори. 

 

Хората попитаха кандидат-депутатите в „Кастинг 240” каква ще е съдбата на болницата и дали субсидиите за болниците в труднодостъпните райони ще бъдат спрени през следващите години. 

Още по темата

 

„Има начин болницата в Девин да продължи да съществува и той е след изработването на задължителна здравна карта, да се изработят регионални болнични обединения. Тя ще продължи да съществува, ако стане част от обединения на регионален принцип за Смолян и в рамките на това обединения намери своето място. Ако някой каже нещо различно, ще излъже”, коментира Петър Москов от Реформаторския блок.

 

„За такива болници като тази в Девин сме изработили модел, който ще бъде приложен като пилотен и ще важи и за останалите болници. Тя няма да бъде закрита, а напротив – към нея ще се добави и отделение за долекуване. Държавата трябва да поеме пряк ангажимент и да осигури всички финансови средства, които ще изчистят дълговете на болницата”, заяви Стоян Тонев от ГЕРБ.

 

„Абсолютно неприемливо е по финансови причини да бъдат затваряни болници. Задължително субсидиите за малките населени места трябва да останат”, коментира Рада Коджабашева от „България без цензура”. 

 

Относно проблема с кадрите и това, че младите лекари бягат в чужбина, Нигяр Джафер от ДПС коментира, че мотивите им са предимно парите. Ето защо, според нея, трябва да се намери балансът и държавата да привлича млади специалисти, които да остават у нас.

 

„Всички млади кадри, освен пари, трябва да получават и безплатна квалификация. В момента това е основен проблем. България е единствената страна в света, в която специализантите си плащат”, добави Стоян Тонев от ГЕРБ.