Кулминацията на тържествата беше във Велико Търново

На 22-ри септември през 1908 г. княз Фердинанд обява България за суверенна държава, а себе си - за цар. Това се случва във Велико Търново, където и днес е кулминацията на тържествата. 
 
По традиция честванията във Велико Търново започнаха рано сутринта в църквата "Св. 40 мъченици" с камбанен звън. И както преди 106 години празничното шествие извървя пътя от църквата на двореца на хълма Царевец, където с тържествен военен ритуал беше издигнат националния флаг. Шествието, водено от военни духови оркестри, премина по главната улица на града.
 
За мнозина пловдивчани „Независимост“ е булевардът, на който е преминала част от живота им.  Оказва се, че булевардът вече е с друго име – „Цариградско шосе”, факт, който учуди мнозина.  
 
В София, с участието на националната гвардейска част бяха почетени падналите във войните близо 3300 български войници на мястото на някогашния монумент на 1-ви и 6-ти полкове. Паметникът ще бъде възстановен в градинката на НДК. 
 
Варна отбеляза Денят на Независимостта с дълго хоро в Морската градина в близост до езерото с лодките. В инициативата се включиха танцови състави и гайдари, които направиха традиционно българско надсвирване. На хорото се хванаха около 300 души, а в пика на танца дължината му стигна близо половин километър.
 
Вижте как завърши празникът във Велико ТърновоС тържествена заря-проверка и впечатляващо светлинно шоу завършиха честванията на 106-та годишнина от независимостта на България. Стотици жители и гости на Велико Търново участваха в церемонията тази вечер. 
 
Повече за това как протече празникът в страната – гледайте във видеата.