Централата ще разгледа възможността за преместването му през зимата

Изпълнителният комитет на Международната федерация на футболните асоциации (FIFA) се събира днес в Цюрих, за да обсъжда провеждането на Световното първенство в Катар през 2022 г, съобщи италианската информационна агенция АНСА. Според АНСА обаче дали Катар ще се прости с домакинството, за момента не е първа точка в дневния ред.

 

Най-напред чиновниците ще обсъдят стратегия за пренареждане на целия световен футболен календар и по този начин Мондиала да се проведе през зимата, а не през лятото.

 

Промените трябва да засегнат целия квалификационен цикъл от 2018 до 2022 г., а не само в годината на самото провеждане на Световното първенство.

 

Президентите на FIFA и на UEFA Сеп Блатер и Мишел Платини се изказаха в полза на преместването на Мондиала през зимата, като темата беше подхваната почти веднага след избора на арабската страна.

 

През лятото температурите в Персийския залив често надвишават 40 градуса по Целзий и медицинските среди алармират, че съществува реална опасност за здравето на играчите и гостите.