Това е едно от предложенията за преодоляване на бюджетния дефицит в Здравната каса

Пациентите няма да имат нови безплатни лекарства през следващата година. Това е едно от предложенията за преодоляване на бюджетния дефицит в Здравната каса.Ще се стигне ли до замразяване на безплатните медикаменти и как ще реагират пациентите?


Радикално предложение за справяне с липсата на пари в Здравната каса. Не стана ясно кой предлага замразяване на поизтивния лекарствен списък, но поне от Касата казват, че не са те.

 

Подуправителят на Здравната каса уточни, че Надзорният съвет няма правомощия да забрани включването на нови лекарства в позитивния списък  и решение като това не може да бъде взето без работещ парламент.


Всяка година Здравната каса излиза на червено. За да не свършат парите и през 2015, една от мерките е, да не се включат и заплащат нови медикаменти в позитивния лекарствен списък.
„Налагане на мораториум. Това предложение вероятно е на някакви отдели на Касата”, обясни Деян Денев, член на НС на НЗОК.


От Касата признаха, че са изненадани от тази мярка и отрекоха те да са нейни автори.  


„Това съществува като идея. Разговаряно е, но нищо  повече”, обясни подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев.


За пациентите това предложение е не само скандално, но и нехуманно. Ангелина се бори с рака вече няколко години.


„Шок, безизходици, инквизиция, няма как човек, който се лекува да проеме това нещо хладнокръвно”, обяснява Ангелина Бонева.


Тя е категорична, че Касата вече е икономисала достатъчно пари за сметка на болните.


„Намали обемът на дейностите и на нас непрекъснато ни се налага да доплащаме за нещо”, добавя Ангелина.


Подуправителят на Здравния фонд побърза да успокои, че има далеч по-спешни проблеми за решаване.


„На дневен ред са други неща, надлимитна дейност. Това са належащите неща, а не неща, които само да разбунят духовете и да не доведат до нищо добро”, твърди подуправителят на НЗОК д-р Динчо Генев.


Здравната каса ще настоява бюджета на  фонда да бъде актуализиран още веднъж - този път със 117 млн. лева.


Добри новини обаче има за психиатричната и спешната помощ. Днес правителството отпусна допълнително 11 милиона лева.  Около 7 млн. лв. ще бъдат инвестирани за нови линейки.  


Повече по темата гледайте във видеото.