Очаква се да бъдат вградени устройства за приоритетното преминаване на пожарни, линейки и полицията

Зелена вълна в столицата. От 5 до 8 пъти по-бързо ще преминават автомобилите на ключови кръстовища. Умните светофари ще заменят и полицаите, които се налага  да регулират трафика в най-натоварените часове.


Голяма част от светофарите в столицата са като от филма от 80-те години на миналия век.


„Повечето са стари, с армотизирана инфраструктура и общината се мъчи да ги оправи!”, обяснява Виктор Колев от фирма за поддържане на светофарната уредба в София.


Вече има 6 умни светофари, които ще облекчат трафика в столицата.


„На умните кръстовища се преминава между 5 и 8 пъти по-бързо в сравнение с преди! Това се прави чрез датчици в асфалта. Тези датчици засичат в една лента колко коли има. Когато се напълни, тази лента продължава зеленото или го намалява”, разказва Виктор Колев.


Зеленият сигнал примигва три пъти преди жълтият. Така предупреждава водачите да намалят скоростта и спрат навреме. А тези устройства не ни снимат за нарушения!


„Много хора си мислят, че това са камери, които снимат, но всъщност това са звукови устройства за незрящите хора, да могат да се ориентират по тях къде има пешеходна пътека, кога ще приключи червеното”, обяснява Виктор Колев.


Пешеходците обаче откриха минуси. Като тези например, които почакаха доста. Зелено няма да светне, ако не натиснете бутона! А след като го натиснете ще трябва да изчакате няколко минути, докато светне зелено! А защо е така?


„От безопасна гледна точка, след като се натисне бутона се изчаква един определен период, след което вече се задейства зелената светлина”, обяснява Виктор Колев.


В бъдеще се очаква да бъдат вградени и устройства за приоритетното преминаване на пожарни, линейки и полицейски коли. И въпреки улесненията не трябва да забравяме да спазваме стриктно правилата за движение, за да осигурим порядък на съвременния град.


Повече по темата гледайте във видеото.