Те искат да стимулират раждаемоестта

 

Държавата готви специална програма за стимулиране на раждаемостта. Идеята е да има евтини жилища и детски ясли за семействата с повече деца.

 

Веселина е майка на едно дете - 5-годишната Адриана. 

 

„Просто нямаме среда, в която да си отгледаме децата, една нормална среда. Средата дори да осигурим финансово семейството”, каза Веселина Папунова.

 

Мечтата на Ина и съпругът й била да имат две деца. Така и станало. Младите родители се грижат за малкия си син Филип и неговата кака Ния. 

 

„То е ясно, че е по-трудно, но ако има желание, както ще изгледаш едно, така и ще изгледаш две”, сподели Ина Илиева.

 

Над 60% от българските семейства са с едно дете. А 30% - с две. В миналото обаче статистиката е била далеч по-различна. 

 

Лина Сотирова има двама синове, а самата тя идва от голяма фамилия.  

 

„Ние бяхме по-спокойни, имали сме работа, сега не е така, това спокойствие сега го няма. Кариера гонят младите, че не могат да ги подсигурят”, твърди тя.

 

Според учените от БАН демографската криза е проблем, който се решава само на хартия.

 

„От 15 години се говори, че имаме отрицателен прираст, демографските проблеми влизат в партийните програми, но се забравят като държавнически решения”, каза акад. Дамян Дамянов, заместник-председател на БАН.  

 

За да се стимулира раждането на повече от едно дете, е нужен пакет от мерки, а не само увеличение на детските надбавки, смятат от БАН.

 

Родителите с едно дете се надяват на повече сигурност.

 

„Моят избор най-вече е финансов. Не защото нямаме възможност в момента, а защото ситуацията в държавата ни е такава, че не осигурява стабилност, която да гарантира за бъдещето на децата ни”, смята Веселина.

 

Семействата с две деца обаче не разчитат само на държавата.

 

„Колкото и да се оплакваме, че държавата не помага, може и да е малко, но е много дълго време и човек не може да разчита само на тях в никакъв случай”, твърди Ина.

 

Предложенията на учените ще бъдат представени на новото правителство.