Новите бутони засега са поставени само в новите автобуси, които към момента са 46

 

Модернизация на софийския градски транспорт. От утре пътниците по някои линии ще могат сами да отварят вратите на превозните средства, а това ще става с помощта на специални бутони.


Като пътници от утре ще имаме ново задължение - за да се качим в градския транспорт трябва да натиснем бутон, който е означен със стикер, а вратите автоматично се отварят и затварят.


Подобни са инструкциите и при слизане. Бутонът е активен, само когато превозното средство е спряло, тогава панелът започва да свети можем са натиснем копчето и да излезем. Пътниците, обаче, не трябва да стоят на входа и изхода.


„Автобусът не може да тръгне. Затова е този стикер, да не се стъпва на него”, обяснява инж. Владимир Коцев от „Столичен автотранспорт” ЕАД.


Ако има човек, датчикът веднага се задейства.


„Вратите ще се затворят тогава, когато се отсраним от зоната на предупредителния стикер”, добавя инж. Владимир Коцев.


Новото приспособление обаче няма да изземе функциите на шофьорите. Те ще сигнализират, че са в район на спирка и който иска да отвори, тези копчета се задействат от водача.


Най-голямата полза за градския транспорт ще бъде спестяване на разходите за енергия. С новата екстра ще си служим, само когато пътуваме с най-новите автобуси, тролейбуси и трамваи. Бутоните за отваряне на вратите се оказаха спорни. Други обаче виждат идеална възможност за промяна.


Повече по темата гледайте във видеото.