Президентите на двете страни обсъдиха редица въпроси днес

Европейският енергиен съюз ще увеличи както сигурността на държавите- членки, така и тяхната конкурентоспособност. Около тази позиция се обединиха президентите на България и Полша Росен Плевнелиев и Бронислав Коморовски, които разговаряха днес във Варшава. По покана на президента Коморовски българският държавен глава е на официално посещение в Република Полша, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

 

Държавният глава подчерта, че страната ни ще продължи да работи за изграждането на интегриран регионален пазар на електроенергия и газ в Югоизточна Европа и свързването му с държавите от Вишеградската група.

 

В рамките на приетия План за готовност за действие на НАТО предстои свързването на Втора механизирана бригада с Многонационалния корпус в Шчечин. Държавният глава отбеляза и възможността за по-тясно сътрудничество на полигона в Ново село с Тренировъчния център на обединените сили в Бидгошч.

 

В последните години търговският обмен между България и Полша отбелязва устойчив ръст и през 2013 г. надхвърля 1.1 млрд. долара което е увеличение с 23%. През м.г. беше създадена и Българо-полска търговска палата, която работи за задълбочаване на връзките между малките и средните предприятия на двете страни.

 

 „През последните години редица полски компании натрупаха опит и възможности за реализирането на инвестиционни проекти и България е предпочитан партньор“, заяви президентът Коморовски.  България остава и една от предпочитаните туристически дестинации за полските граждани, като през 2013 г. над 230 000 поляци са посетили страната ни, стана ясно още по време на срещата.

 

След срещата на държавните глави предстои да бъде подписан Протокол за научен обмен между БАН и Полската академия на науките. Активна институционална подкрепа получават полонистиката в България и българистиката в Полша. Днес българският език и култура се изучават в седем полски университета, а полският език в пет български висши училища.