Резултатите бяха представени от президента Росен Плевнелиев в Александровска болница

 

2 163 000 лева събра „Българската Коледа”. Благотворителната инициатива се провежда под егидата на президента, а основен медиен партньор е Нова телевизия. Стотици хиляди българи се включиха в кампанията и дариха надежда на много деца. 

 

За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух” – такава бе каузата на тазгодишната „Българска Коледа”. Благотворителната инициатива подпомогна лечението на 524 деца. Закупена беше апаратура за 30 лечебни заведения в цялата страна. Детското очно отделение на Александровска болница получи четири нови апарата. През детския очен кабинет там годишно се преглеждат между 4000 и 5000 малки пациенти. 

 

Сред децата, получили помощ, са близнаците Марти и Катрин, които имат слухови проблеми. С помощта на медицината и двете деца могат да чуват. Като всяка техника обаче, и слуховите апарати имат гаранционен срок, а сумата, нужна за подмяна на имплантирана кохлеарна система, била непосилна за семейството. 

 

„Нямам откъде да ги взема и „Българската Коледа” направи един голям подарък на моите деца. Благодарностите ми са толкова големи, че не знам към кой по-непред да ги отправя”, сподели майката на децата.

 

Благодарение на добрината на хората, Катрин и Марти отново чуват.  

 

Близо 950 000 лева от получените дарителските SMS-и са използвани за лечение на деца със слухови и зрителни увреждания. С около 223 000 лева са закупени лекарства, а 1,2 милиона лева са инвестирани в нова медицинска апаратура.