18 ученици вече посещават часовете

 

Китайската инвазия стигна до Димитровград - с часове по китайски език в училище. Желаещите са много, въпреки че часовете са в извънучебно време. Обмисля се дори въвеждането на обучение по китайски в детските градини

 

Ий Донг е на 25 години и вече е тръгнал по света да представя културата на своя народ. Езикът е само част от програмата. Първият му час в математическата гимназия в Димитровград започна с представяне на най-важните за Китай факти, а учениците бързо се справиха с първите звуци на екзотичния език.

 

"Надявам се, че ще научат китайски и ще опознаят културата на Китай, защото езикът е свързан с културата. Ако не вникнеш в самата култура, няма как да научиш езика. Надявам се също, че някой ден ще отидат в Китай, за да видят на живо страната", заяви Ий Донг Донг.

 

Групата в училището се състои от 18 ученици, които са се събрали само за няколко дни. А причините са от развитието на китайската икономика до чисто любопитство.

 

"Йероглифите са много интересни. Като малка учих японски и е много езкотично. Китайският много прилича на японския. И затова реших да се запиша. Колкото повече езици знаеш, толкова по-добре", заяви Джулия.

 

И досега учениците от тази гимназия са проявявали интерес към китайския и дори са приемани да учат Китаистика в университета. Но не всички продължават с това.

 

"Има такива, които не рискуват и избират друга специалност, защото казват, че не знаят дали биха се справили с екзотичен език. Това е една предварителна стъпка, която може да ги насочи", коментира директорът на учебното заведение Илияна Славова. 

 

Ий Донг е доброволец към института „Конфуций”, който финансира обучението. Неслучайно е дошъл именно в България.

 

"Ние, преподавателите в Китай, можем да избираме в коя държава да отидем. Аз избрах България, защото много харесвам вашата страна и смятам, че тук няма да ми бъде трудно да представя моята страна", заявява той. 

 

Репортер: Димитър Иванов