Стана ясно, че Центърът за култура и дебат в столицата може да затвори врати догодина

Министерството на културата не може да даде "Червената къща" без търг и без наем. Това заявиха от ведомството на Вежди Рашидов, след като стана ясно, че Центърът за култура и дебат в столицата може да затвори врати от началото на следващата година заради високия годишен наем.

 

В социалните мрежи вече се разпространява петиция "За запазване на "Център за култура и дебат "Червената къща".

 

От Министерството на културата заявиха, че от 2001 г. в продължение на 10 години "Червената къща" е дадена безвъзмездно на фондация "Гъливер клиринг хаус" срещу ремонт. Последвалите промени в законодателството забраняват сключването на безвъзмездни договори за отдаване на имоти публична държавна собственост срещу ремонтно-възстановителни работи и стопанисване. 

 

Отдаването под наем на такива имоти може да стане само и единствено след публичен търг, уточняват от ведомството. 
 

"Министерството на културата винаги е подкрепяло Центъра за култура и дебат "Червената къща", както и други независими културни пространства в България, защото това са територии на свободен, демократичен дебат, от какъвто нашата култура има нужда. Ние оценяваме високо нестандартния им подход към поднасянето на най-важните проблеми на духовността, както и привличането на не само изтъкнати имена и творци, а и на дебютанти в областта на изкуствата. За съжаление, трябва отново да подчертаем, че сме длъжни изрично да спазим закона, което означава, че не можем да дадем "Червената къща" без търг и без наем. Така отговаряме и на другите културни организации, които искат от Министерството на културата безвъзмездно ползване на имоти. Длъжни сме да спазим закона и го спазваме", казват още от МК.

 

В сайта си създателите на "Червената къща" обясняват:

 

"През 2001 г. с договор МК предостави на фондацията сградата на ул. "Любен Каравелов" 15 - бивш дом и ателие на големия български скулптор Андрей Николов - за срок от 10 години в замяна на инвестицията, която трябваше да направим за реставрацията, ремонтирането и оборудването на сградата. Към датата, в която получихме сградата, тя беше изоставена и в много лошо състояние - без врати и прозорци, липсваше водоснабдяване, канализация, отопление, електричество и инсталации. Боята във вътрешността на къщата беше излющена, стените бяха с трайно нарушена цялост, фасадите на къщата се нуждаеха от основен ремонт, дворът беше с унищожена настилка, без вертикална планировка и отводняване. Конструктивната част на къщата се нуждаеше от укрепване”.

 

Фондацията е инвестирала 746,479.16 лв. в реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата, като на 21 октомври 2004 г. Центърът за култура и дебат „Червената къща” отваря врати.

 

"През 2011 г. 10-годишният договор за ползването на сградата изтече и през 2012 г. МК обяви търг за наемане на сградата на пазарни цени, съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди. Явихме се на този търг и го спечелихме. Две години по-късно не сме в състояние да заплащаме наема. Едва ли има нестопанска организация в България, която може да си позволи такъв наем при дейност, сходна с нашата. Малко са и донорските организации, които биха счели за правилно да покриват подобен разход. Ние искаме Центърът за култура и дебат "Червената къща" да продължи да работи. Просто на този етап това е невъзможно, ако държавата не ни протегне ръка", заявяват от "Червената къща".