Курсът й остава нестабилен, въпреки че Финансовото министерство от сутринта продава чуждестранна валута

Русия не успява да спре срива на рублата. Курсът й остава нестабилен, въпреки че Финансовото министерство от сутринта продава чуждестранна валута. 

 

Президентът Владимир Путин обвини спекуланти и Запада за обезценяването на рублата. В същото време хората се редят на огромни опашки пред банките, за да обменят спестяванията си.

 

Финансовата стабилност и икономическия просперитет - двата стълба, на които се крепи властта на президента Владимир Путин, са на път да последват рублата и да се сринат, въпреки уверенията на Кремъл в обратното. 

 

 

За руската икономика валутната криза означава по-дълбока рецесия, а за бизнеса - несигурност и липса на финансиране. 

 

Само вчера рублата се обезцени с 11% спрямо долара. Това е най-големият срив от финансовата криза в Русия през 1998 година. От началото на седмицата руската валута е поевтиняла с 20% и с повече от 50% от началото на година. 

 

И докато Москва се бори с финансовата криза, американският президент Барак Обама трябва да подпише нов пакет от санкции срещу Русия. Държавният секретар Джон Кери обаче даде надежда за промяна на ситуацията. Кери намекна, че санкциите заради Украйна могат да бъдат вдигнати след дни или седмици, в зависимост от действията на Путин.