Президентът на Русия обяви, че драматичният срив на рублата ще бъде спрян

Президентът Владимир Путин обяви, че драматичният срив на рублата ще бъде спрян. На пресконференция, продължила три часа, той отново обвини външни фактори за историческото обезценяване на националната валута.
   

 

Русия е на ръба на рецесията заради падащите цени на петрола, наложените от Запада санкции и срива на рублата. На фона на тази ситуация, президентът Путин призна, че централната банка е трябвало да действа по-бързо. „Мисля, че и централната банка и правителството взимат адекватни мерки в настоящата ситуация. Има някои въпроси към тях за времето и качеството на тези мерки, но като цяло, те са абсолютно адекватни и в правилната посока”,  заяви днес президентът на Русия. 

 

Той беше категоричен, че валутните резерви са достатъчни, за да бъде запазена стабилността на икономиката. Но ако икономическите проблеми продължат, правителството ще трябва да съкрати социалните разходи. Путин отрече, че води агресивна външна политика и обвини САЩ и Европейския съюз в заговор, целящ да отслаби Русия. „Ние никого не нападаме. Ние само защитаваме своите интереси. Недоволството на нашите западни партньори е защото правим точно това”, заяви Путин.

 

Руският президент призна, че страната му се е провалила да осъвремени икономиката си, така че да не разчита основно на собствения си добив на петрол и газ. Путин обаче каза, че построяването на газов разпределителен център на границата между Гърция и Турция зависи единствено от Европейския съюз. В тази транспортна връзка, руският държавен глава обаче не спомена въобще България.