Москов призна, че детското здравеопазване се нуждае от реформи

 

След дълго чакане и двегодишен ремонт детската клиника в Пирогов най-сетне отвори врати. През 201 г. от здравното министерство откриха редица нарушения там, а шефът на Спешния институт беше сменен.


Материална база в окаяно състояние, лоша хигиена и остаряла апаратура- такава беше картината в детската клиника на Пирогов допреди 2 години. Днес отделението е напълно ремонтирано и оборудвано със съвременна медицинска техника. Реанимацията и операционния блок в детската клиника вече са преобразени.  


Стените бяха с паднали плочки, хигиената не беше на нужното ниво, колкото и да се стараеше персонала. Имахме техника на по 20 години, готова за брак, но не я бракувахме, защото нямахме друга”, разказва д-р Христо Пседерски, началник отделение.


Цената на промяната е малко над 2 милиона лева. Половината от тях са от дарители. 


Междувременно, здравният министър Петър Москов призна, че детското здравеопазване има нужда от спешни реформи. 


Ситуацията с детската заболеваемост, с детската смъртност в България е трагична в сравнение с европейските държави. Затова и се планират промени в остойностяването на клиничните пътеки в педиатрията”, изтъкна министърът.

 
Годишно около 4500 деца се лекуват в детската клиника на "Пирогов". България остава единствената европейска държава, която няма модерна общопрофилна Детска болница, в която да се диагностицират и лекуват децата ни.