През 2015-та ще видят се очаква между 50 000 и 60 000 младежи да започнат първата си работа

 

До края на годината младежите, които за пръв път ще започнат работа през 2015-та, трябва да изберат къде да отиват парите им - в частен пенсионен фонд или в НОИ. Ако не го направят, осигуровките им ще отиват директно в Националния осигурителен институт. Спорната поправка на ГЕРБ взриви крехкия мир в парламента дни преди Коледа.

 

Мартин Петров ще завърши столичния сладкарски техникум. Признава, че му е ран о да мисли за пенсия и не знае къде иска да отиват парите му. Съученичката му Мирослава обаче вече е взела своето решение. „Моите пари предпочитам да отидат в държавен фонд, защото е по-сигурно, според мен”, смята Мирослава Тошева. На друго мнение е студентката Веселина Миланова. Тя учи магистратура в УНСС и работи като счетоводител, но признава, че не знае в кой фонд отиват парите й. „Била съм служебно разпределена, защото не знаех, че съм имала право на избор”, призна тя.

 

И в двата случая обаче има рискове. Държавата едва ли ще може да плаща високи пенсии, а според някои рискът при частните осигурителни фондове е, че когато дойде време сега 19-годишните да се пенсионират - дружествата може да ги няма. През 2015-та ще видят се очаква между 50 000 и 60 000 младежи да започнат първата си работа. Досега това означаваше около 15 млн. лв. приход за фондовете. Вече е потенциален приход за НОИ.