Всеки ден те пътуват правостоящи в най-ранния автобус от Перник до София

 

Зрители на Нова телевизия сигнализират, че всеки ден пътници пътуват правостоящи в най-ранния автобус от Перник до София. И като бонус - в абсолютен студ. След като получихме два сигнала от различни зрители за тази линия, се повозихме и ние. Ето какво показа проверката на екип на „Здравей, България”.

 

Понеделник, 6.30 ч. сутринта, Автогара Перник. Купуваме си билети за най-ранния автобус до София. Много хора тръгват за работа към столицата. В бус с едва 15 места сме заедно с още 24 души. Така голяма част от са принудени да пътуват прави. Всъщност шофьорът няма право да качва правостоящи на такова разстояние. И въпреки че всеки ден напливът от пътници е голям, фирмата-превозвач не е осигурила по-голям автобус.

 

В буса е студено. Никой от пътниците обаче не се оплаква на шофьора нито от студа, нито от факта, че пътуват правостоящи. Питаме ние и подаваме жалба на касата на Автогара Перник. Потърсихме и фирмата-превозвач.

 

"Искам да подчертая, че дружеството е снабдено с компютъризирана система и следи продажбата на билети и при необходимост може да се пусне още един и ли по-голям автобуси. Според наредбата до 30 км могат да се возят правостоящи пътници”, обясни Георги Атанасов, изпълнителен директор на транспортната фирма.

 

Засичаме разстоянието, за да сме сигурни, че е над 30 км и нарушение има. Километражът отчита над 33 км по линията Автогара Перник – метростанция „Сливница”.

 

"Отговорност носи превозвачът. Затова се купуват билети, които служат като застраховка при евентуален проблем”, обясни още Георги Атанасов. 

 

Само че билетът едва ли е застраховка в този случай, защото на документи по тази линия се движи голям автобус, а не микробус. ДАИ не знаят и за това нарушение, защото правят проверки само по сигнал.

 

Дори и да се докаже нарушение обаче, санкцията е незначителна - 200 лева и то само за шофьора. Проверката на ДАИ тече и в момента.

 

След намесата на екипа на „Здравей, България” се оказа, че вече е осигурен по-голям автобус. Хората благодарят за намесата.