Това е една от трите европейски страни, които разрешават евтаназията на смъртно болни, включително и деца

Белгийският министър на правосъдието Коен Геенс съобщи, че е отказана евтаназия на осъдения на доживотен затвор за изнасилвания и убийство Франк ван ден Блекен. Според правителствен говорител лекарите, които е трябвало да извършат процедурата на 11 януари, са се отказали.

 

Затворникът поиска сам да бъде сложен край на живота му, тъй като не може да контролира своята нужда от насилствен секс. По-рано Блекен заяви също, че в затвора не му е било осигурено и необходимото лечение, което да облекчи пристъпите му, информира Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

 

Белгия е една от трите европейски страни, които разрешават евтаназията на смъртно болни, включително и деца. Случаят на Блекен не е такъв, тъй като той е физически здрав. Това е и първата молба за евтаназия на затворник, откакто законът беше приет преди 12 години.

 

След решението на правосъдното министерство Блекен ще бъде преместен в нов център за лечение. В момента Белгия се опитва да осигури и специални психиатрични грижи за Блекен в Холандия.

 

Брюксел неведнъж е бил критикуван от Европейският съд за правата на човека заради невъзможността на страната да се грижи за своите затворници с психически проблеми.