Все още не е ясно защо сградата не може да се отоплява добре

Сигнали за ниски температури в училища и детски градини „заляха” регионалните здравни инспекции. Един от примерите е от Батановци край Перник. 100 момиченца и момченца посещават детската градина в град Батановци. Заради студа днес в забавачката дойдоха едва 40.


„Температурите, които поддържаме в помещенията не са достатъчно високи затова се наложи да ги съберем в двете групички на 1-я етаж, където е по-топло”, обясни Ани Паласкова, директор на ОДЗ "Валентина Терешкова" - гр. Батановци.


На вторият етаж живакът на термометъра не достига повече от 12-13 градуса. На първият температурата е 16 градуса, а в детските градини и училищата не трябва да е по-малко от 18 градуса. Тъй като с парното температурата не може да достигне нужните 18 градуса, се е наложило да се включат и радиатори.


Все още не е ясно защо сградата не може да се отоплява добре. Експертите от Община Перник тепърва ще уточняват причините.


„Предположениеята са две, че не се поддържа добре или строителят е виновен”, обясни инж. Богомил Алексов от дирекция „Строителство, инфраструктура и екология” в Перник.


Детската градина е построена след земетресението в миньорския град, тъй като трусът разрушил старата. Има и течове, а ламинираният паркет вече се е надул.


От известно време обаче връзка със строителната фирма няма. Управителят не вдига телефона си дори на общинските служители.


Повече по темата гледайте във видеото.