Къде са по-сигурни парите ни - в НОИ или в частен фонд?

 

„Ако се разчита само на НОИ, практиката в държавите, където има такъв стълб, показва, че поради два дълготрайни демографски фактора - хората, които за първи път влизат в пазара на труда, са по-малко от пенсионерите и това е необратим факт, а вторият – живеем повече, поради което все по-малко хора издържат повече пенсионери”. Такава картина очерта в студиото на „Здравей, България” Владимир Каролев - съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски.


Изказването му бе по повод темата къде е по-добре хората да внасят своята вноска за допълнителна пенсия – дали в НОИ, или в частен фонд. Той обаче бе категоричен, че не трябва да се противопоставя НОИ на личните партиди в частните пенсионни фондове.


От своя страна икономистът проф. Кръстьо Петков потвърди информацията на в. „Преса”, че високите такси изяждат парите за старини.


„Те цитират разработката на Комисията за финансов надзор от септември и там изрично е казано, че с таксите след 40 години спестяване 20% от партидата ще отиде само за управление на таксите. Това не е нормално. Има вече подготвен проектозакон, в който ще бъде намалена таксата от 5% на 3%. Иначе таксите, които се облагат на индивидуалните партиди, са 5% плюс 1% индивидуална такса, което прави общо 6%. Това е четири пъти повече от средното за Европа”, коментира проф. Петков.


По думите на проф. Кръстьо  Петков може да се намери формула, така че в държавата да се развиват едновременно и първият, и вторият стълб на пенсионно осигуряване.


Целия разговор гледайте във видеото.