На този ден през 1915 г. се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант"

На 13 януари 2015 г. отбелязваме 100 години българско кино. На този ден, преди близо век – през 1915 г. в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на родоначалника на българското кино - режисьорът Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни.

 

Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него. По повод 90-годишнината от тази дата, през 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино. На 13 януари 2015 г. се навършва един век от това паметно събитие. Отбелязването на този значим юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.

 

През януари 1915 г. един млад човек – на 23 години – вижда реализирана една от мечтите си. Той е Васил Гендов – създател и актьор в първия български игрален филм "Българан е галант", заявява в свое поздравление проф. Александър Янакиев, който е един от големите познавачи и изследователи на историята на българското кино.

 

"От половин година вече е започнала Европейската война, която по-късно ще бъде наречена – Първа световна. Но България засега не участва в нея, защото раните от Балканската и Междусъюзническата войни са още пресни. За един млад мечтател това няма голямо значение. Той е дързък и успява да сложи началото на игралното ни кино. За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти. А като добавим късометражните, телевизионните и сериалите – ще получим хилядите заглавия на многоликото българско игрално производство. Всеки зрител има предпочитания и би подбрал своите 100 ленти. Но която и стотица да вземем от създаденото, в нея ще открием живеца на нашето кино. То не е завладяло световните екрани като американското, нито е многобройно като индийското, нито е хладно-философско като скандинавското. То обаче е родното ни кино. То има награди от най-реномираните фестивали – Кан, Венеция, Берлин и пр. Това е част от историята му. По-важно е, че през последните години редица филми възстановиха контакта с българската публика. След време те ще бъдат цитирани напълно заслужено като класика", заявява още проф. Александър Янакиев.

 

На 13 януари в 10.30 часа в Музея на съобщенията ще се извърши валидиране на юбилейна пощенска марка "100 години българско кино". От 19.00 часа пък в Централния военен клуб се организира тържествен коктейл в чест на юбилея на българското кино. На 14 януари от 11 часа в Клуб на Народния представител в парламента се открива фотоизложба "100 години българско кино". На 15 януари ще се проведе студентски филмов маратон в Червената къща - прожекция на колекция от филми от НАТФИЗ. На 16 януари в Дома на киното ще има подбор от документални и анимационни филми по случай "100 години българско кино". Последното събитие е на 17 срещу 18 януари, когато в кино "Одеон" ще има нощ на българското кино.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес