Срещу тях са повдигнати обвинения за пране на пари и финансово подпомагане на "Ислямска държава"

 

Двама души бяха арестувани при антитерористична операция в Германия. Полицията издирва още двама    за планиране на голям атентат. 

 

Задържаните са турски граждани и са в ареста за подготовка на терористичен акт в Сирия, не в Германия, не и в Европа. Освен това срещу тях са повдигнати обвинения за пране на пари и финансово подпомагане на терористичната организация „Ислямска държава”. 

 

Рано тази сутрин 250 полицаи и командоси от специалните части претърсват 11 жилища в Берлин. Апартаментите на заподозрените са в районите Вединг и Моабит. Германските власти наричат тази част на града „берлинската ислямистка сцена“. Официалната информация е, че задържаните са подготвяли терористичен акт в Сирия и са набирали хора за „Ислямска държава”. 

 

Единият от задържаните е 41-годишен, идентифициран само като Исмет Д. Той е арестуван часове преди да се качи на самолет за Сирия. 

 

В провинция Долна Саксония пък зад решетките вече е заподозрян член на "Ислямска държава", завърнал се от Сирия.  Германският гражданин от тунизийски произход имал конкретен план за извършване на атентат. „Аллах е велик”, крещял 26-годишният младеж, докато служителите на реда го извеждали с белезници на ръцете. 

 

Въпреки тези събития, германските власти уверяват, че няма връзка между атентатите в Париж от миналата седмица и антитерористичните мерки в Берлин. Вчера германският канцлер Ангела Меркел призова мюсюлманите в Германия да не бъдат изолирани. Тя призова и вярващите в исляма да изяснят отношението си към екстремистите, защото все повече хора се питали как е възможно тези, които оправдават действията си с исляма, да нямат нищо общо с него.