Първите дипломати на Германия, Франция, Русия и Украйна договориха евентуално примирие

 

Нови опити се правят да бъде спряно кръвопролитието в Украйна. Първите дипломати на Германия, Франция, Русия и Украйна договориха някои аспекти на евентуално примирие. Докато текат преговорите, боевете продължават. Правителствените части се оттеглиха от летището в Донецк, а нов тежък инцидент взе цивилни жертви.

 

По време на срещата е договорено и споразумение за демаркационна линия, от която трябва да се изтегли тежкото въоръжение. Договорките са предварителни и повечето наблюдатели смятат, че дипломацията сериозно изостава от събитията в Източна Украйна.

 

Докато в Берлин течаха преговорите, в Донецк се разигра поредната трагедия, отнела живота на най-малко 13 цивилни. Снаряд удари автобусна спирка, убивайки както хора на улицата, така и пасажери в преминаващия тролейбус. Украинският премиер обвини бунтовниците. Те от своя страна обвиниха правителствените части.

 

Боевете в покрайнините на Донецк продължават и днес. Само няколко дни, след като обявиха, че са превзели летището, правителствените бяха принудени да отстъпят. Официалните данни са шестима войници са били убити, а 16 ранени. Сепаратистите твърдят, че жертвите на украинците са много повече.