Все по-малко българи могат да плащат заемите си навреме

Неизплащаните заеми бележат скок тази година. Вече една пета от кредитите в страната ще станат проблемни, прогнозират банкери. По данни на една от най-големите банки у нас, ръстът на лошите кредити и в края на миналата година е заради фалита на КТБ.

 

Тази година заемите, за които не са плащани вноски повече от 3 месеца, ще са с 2 процента повече от миналата. Още през 2014-та е имало леко увеличение, в сравнение с предишните години.

 

Така, през 2015-та България ще бъде четвъртата страна в Централна и Източна Европа с най-проблемни кредити. Пред нас са само Украйна, Сърбия и Русия.

 

Животът през 2015-а: по някой-друг заем в почти всяко семейство и редки изключения. На Али от Провадия обаче се налага да живее с бързи кредити. Плаща квартира в София, защото едва си намерил работа. Но му се случва да забавя вноските.

 

 

Експертите обясняват, че кръговратът кредити-изплащане не е проблем, ако хората реагират веднага щом затънат в много кредити. „Ако са няколко натрупани да ги обединят. При някои ще се наложат и по-сериозни решения, продажба на собствен дом, на имущество”, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

 

Ефект върху статистиката на кредитите с просрочия е оказал и фалитът на КТБ. Но върху данните за фирмите. У нас ипотечен кредит изплащат 165 хил. домакинства, а над 2 млн. души са теглили потребителски заем от банките. По-големите проблеми обаче са при фирмите за бързи кредити, където около една трета от парите не се връщат навреме.

 

В следващите 3 години експертите очакват лошите кредити да паднат под 15 на сто от всички заеми.