Месец след потопа хората чакат от държавата еднократна помощ от 325 лв.

 

Месец след наводнението в Съединение жителите на града продължават да изгребват водата, която отново извира в къщите им. Потърпевшите все още чакат обещаната от държавата еднократна помощ в размер на 325 лева, за да се справят с последствията от бедствието.

 

В приземните етажи и избените помещения на десетки къщи в Съединение продължава да блика вода. Това се дължи все още на високите подпочвени води, обясняват хората, които сами се справят с проблема.

 

Най-търсени в аптеките и магазините са препаратите срещу мухъл. Плесента вече се разпространява из прогизналите къщи. Мазилките от стените падат.

 

Семейството, което до скоро е обитавало първия етаж на къщата си, сега се страхува да живее в него, защото е опасен. И въпреки че голяма част от покъщнината им е унищожена, не са сред одобрените да получат помощ от държавата.

 

От всичките 90 наводнени къщи в Съединение само 8 са одобрени да получат социална помощ от 325 лева. Прокопаване на отводнителни канали, изграждане на бетонни диги и нов мост на река Потока са част от аварийните мерки, които местната власт предприема, за да не се наводни градът отново. 40 години вече градът чака канализация, а пари за нея все така не се намират.

 

Репортер: Благой Бекриев