Ръководството на МВР планира съкращения на 3,5% от щатовете на четирите главни дирекции

МВР със съкращения във всички структури. Най-остро на това реагират пожарникарите. Вчера синдикатите в МВР и вътрешният министър Веселин Вучков проведоха 3-часова среща, след която огнеборците излязоха ядосани, тъй като стана ясно, че 3,5% от незаетия им щат ще бъде закрит заради реформирането в силовото министерство.

 


Реално огнеборци няма да бъдат съкращавани, но те така или иначе работят на санитарния минимум. Ако решението стане факт, родната пожарна е готова на крайни действия.

 

Към днешна дата огнеборците ходят на пожар по двама - един шофира, друг гаси и спасява жертвите на огъня.


„Хората, които трябва да бъдат в този екип трябва да бъдат миинимум трима”, на мнение е Любомир Еленков, председател на пожарникарски синдикат „Огнеборец”.


Затова от години пожарникарите искат редиците им да бъдат попълнени от незаетите 240 бройки по щат. Сега тези бройки ще бъдат орязани от предстоящата реформа, която вътрешният министър Веселин Вучков обеща да засегне само администрацията в МВР.  


„Пожарникарите са притеснени. Притеснени са за собствения си живот, защото влизайки сам в една горяща сграда няма кой да му пази гърба. Може да се срути сградата върху него, може да пропадне в прогорял под, не може да окаже необходимата помощ на пострадали, които имат нужда да бъдат евакуирани. - Той може да евакуира само един човек? – Да”, пояснява Любомир Еленков, председател на пожарникарски синдикат „Огнеборец”.


Оказва се, че едва 30-40% от състава има безопасно работно облекло. Политическото ръководство признава проблема, но пари нямало.


„Със сегашния бюджет на МВР ние не можем да си позволим близо 800 души необходими, за да попълним щата на пожарната по начин, който те смятат за необходимо”, твърди зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.


Огнеборците са категорични, че ако промяната стане факт, ще излязат на протест.


Повече по темата гледайте във видеото.