От частните фондове отричат и твърдят, че средствата ни са се увеличили

 

„За последните 10 години реалната доходност на частните пенсионни фондове е отрицателна и това е факт. Това се потвърди и от Комисията за финансов надзор”, каза в "ЗДравей, България" Менда Стоянова – председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

 

По думите ѝ това, че реалната доходност е отрицателна, означава, че парите, които са се увеличили в партидата на всеки от нас, са по-малко от натрупаната инфлация. „Но иначе има увеличение на вашите пари. Но е важно те да запазят покупателната си способност”, допълни тя.

 

Според нея проблемът не е само субективен. „През последните 10 години се случиха сериозни трусове във финансовата система в света и в България. Имаше срив на финансовите пазари, които също се отрази със сериозна отрицателна доходност”, даде пример тя и допълни, че са разисквани законови промени, които да минимизират подобни рискове. „За да гарантираме на хората, че те ще получат поне това, което са внесли във фондовете”, каза Стоянова.

 

Според нея проблемът, заради който не се увеличават парите на хората, са таксите, които всеки месец се удържат от партидите. „През последните години те стремглаво се увеличават”, смята Стоянова. Вторият проблем е със свързаните лица.

 

„Парите за втора пенсия не се топят, защото коректната сметка е за 12 години, а не за 10 години. За 12 години доходността е 0.5%”, каза от своя страна Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие”.

 

Тя беше категорична, че парите ни са се увеличили и като покупателна способност. „Каквото сме взели като такси, сме го върнали под формата на доходност, освен това инфлацията е изцяло възстановена и има пари отгоре”, каза Петкова.

 

На въпрос има ли картел между частните пенсионни фондове, Петкова отговори, че с тази тема много се спекулира. „В писмото, което изпратихме до надзорните органи, няма споменати фондове, защото ние не обвиняваме никого. В писмото са посочени група от публични компании, чиито акции се търгуват на БФБ и цените им имат различна посока на движение, различна от тази на пазара. И затова трябва да има някакво обяснение”, каза тя.

 

Целия разговор гледайте във видеито.