Жертва на измама ли са семействата, взели кредит за дома си в швейцарска валута?

Помощ от държавата и предоговаряне на ипотечни кредити. За това настояват стотици българи, които имат кредити в швейцарски франкове. В последната година тази валутата поскъпна с почти 40% и така заемите се оскъпиха значително.


Да инвестираш в швейцарски франкове преди време беше стабилна стъпка. Днес обаче не е така. Семейство Китови - взели ипотечен кредит през 2008-ма, когато банката им препоръчала да е именно в швейцарски франкове. Тогава вноската им е била 650 лева. А днес тя е двойна.


„Имаме по погасителния план да плащаме още 18 години, всеки месец 1300 лева”, обяснява Мария Китова.


Те не са единствени. Стотици вложители в тяхната ситуация днес не знаят какво да правят.


„Не искаме да ни опрощават нещо. Искаме да плащаме това, за което сме се договорили”, категоричен е Владимир Китов.


Експертите по кредитиране търсят правилния отговор.


„Имам пет швейцарски франка, бихте ли ги взели на заем от мен? - Мога да ги взема. Това е малка сума, от която не бихме претърпели някакви загуби и двете страни. Общо взето, швецарският франк е една от най-сабилните  валути”, на мнение е кредитният консултант Тихомир Тошев.


Жертва на измама ли са семействата, взели в кредит за дома си в швейцарска валута?


„Тези хора не са измамени, те взеха добро финансово решение за конкретния момент, но след това, световната финансова криза, доведе до спад на валутите и ръст на франка”, казва Тихомир Тошев.


В крайна сметка единственият полезен ход пред хората със заеми за момента е да търсят диалог с банката, която е отпуснала кредита.


Повече по темата гледайте във видеото.