Имат право на около 21 вида помощи за трите деца, заяви д-р Султанка Петрова

 

Изследвания и анализи на Центъра за демографска политика сочат, че една ромка на 16 години, която има три деца, взима около 1500 лева помощи”, заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Султанка Петрова, депутат от Патриотичния фронт.

 

По думите ѝ тези малолетни майки имат право на около 21 вида помощи.

 

„След като една майка на 16 години с три деца взима по 1500 лева кое да я мотивира да работи, да се учи и да се развива”, запита д-р Петрова. 

 

Тя подчерта, че тези пари не идват само от детските надбавки, а и от други плащания.

 

Според нея обаче е важно и въпросът какво поколение оставя една малолетна майка, тъй като голяма част от тези деца са недоносени. 

 

Идеята бабите да не взимат пари и за това, че са баби, и за това, че са майки, беше изговорена и от вицепремиера Ивайло Калфин.

 

Петрова обясни, че Патриотичният фронт подкрепя тази идея. 

 

„Винаги сме били за това да се установи един тридетен семеен модел в България. Това е заложено в нашата програма. Настояваме и да се изработи дългосрочна програма, свързана с демографската катастрофа в България. Едно от нещата на които слагаме акцент е – децата раждат деца”, заяви д-р Петрова. 

 

Според депутата от ДПС Илия Илиев предложенията за реформи противоречат на 4 члена от Конституцията. 

 

„Не може да ги осъждаме. Това е право и избор, начин на живот”, заяви Илиев. „Природата решава дали е дете”, допълни Илиев.