С метър и половина се свлякоха две вили в района на „Златна рибка”

Кал и свлачища след наводненията във Варненско и Добричко. Край Албена няколко къщи се понесоха към морето. С тази скорост двете къщи във вилната зона "Фиш-Фиш" край Албена скоро могат да се окажат на морския бряг. Трета постройка стои на ръба, готова да ги последва.

 

Свлачището се е активизирало от януарските дъждове, макар че сградите са категоризирани като опасни след миналогодишните летни порои.


Районът е наситен с подпочвени води, разказват собственици на вили. А пропадналите къщи не са стари постройки, а нови луксозни вили.

 


За последната година село Батово е преживяло водната стихия 8 пъти. Валя живее с трите си деца точно на пътя на водата. Дори и днес тя продължава да тече и да изяжда основите на къщата.


„Силна вода, много силна вода. Личи си там, където е новата стая. Даже влиза там от кюшето и може да събори къщата”, обяснява Валерия.


Всеки път, когато вали силен дъжд, хората в селото стават свидетели на апокалипсис. Опитват да се предпазят. Те дори са поставили дига от торби с пясък, за да спасят една от улиците.


Въпреки това стихията е помела покъщнина и зимнина. Няма го и асвалтираният само преди година път. Щетите по инфраструктурата са за поне 120 000 лева. А хората се страхуват от нов воден ад при следващия дъжд. Водите от цялата долина имат само един път - този през центъра на селото. И през дома на Валя.


Повече по темата гледайте във видеото.