Около 500 души бяха евакуирани от двете села Одринци и Долина

 

Кризисният щаб в Добрич се събира, за да реши дали евакуираните хора от селата край язовирите „Одринци” и „Цонево” могат да се върнат по домовете си. 

 

Около 500 души бяха евакуирани от двете села Одринци и Долина. Някои от тях прекараха нощта при близки и приятели, а други - в определените за това места в село Владимирово.

 

"Всичко сочи към това, че най-вероятно ще бъде отменено бедственото положение и заповедта за евакуация, съответно ще предприемем действия да върнем жителите на двете села по домовете им”, обясни за Нова телевизия зам.-кметът на Община Добрич Дико Иванов.

 

"От сутринта сме създали организация и със специален пропускателен режим хората, които имат повече животни, бяха допуснати до домовете си, за да ги нахранят”, поясни той.

 

Нивото на язовир "Одринци" се следи непрекъснато от служители на "Напоителни системи”. С около 3 см е спаднало нивото му през нощта, а от тази сутрин - с 8 см. Осигурена е проводимост на водата по цялото поречие на Суха река и няма опасност за хората и домовете им.