Той еу убеден, че има нужда от сериозни промени в сферата на финансовите регулатори

 

"Безспорно упорството на управителя на БНБ Иван Искров да седи на поста си е нещо много вредно за България в момента. И аз продължавам да се надявам, че той ще прояви разум", заяви в Русе съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Той коментира, че нито една политическа сила от мнозинството не приветства оставането на Иван Искров като управител на БНБ. "Не сме готови и мисля, че това е все пак правилното, да разклатим държавата, като вземем едно незаконно решение за прекратяване на мандата, защото то би било след това оспорено", каза още Кънев.

 

Според него има нужда от сериозни промени в сферата на финансовите регулатори. "Със сегашното ръководство на БНБ, със сегашното ръководство на Комисията по финансов надзор и най-вече с практиките, които те са наложили, България няма да бъде страна, в която да се вкарат големи чуждестранни пари. Тя не излъчва достатъчно сигурност. Така че е необходимо най-късно през октомври, когато изтича мандатът на  Искров, да сме готови с много сериозен кандидат за управител на БНБ, който да излъчва съвсем различен тип на управление.

 

"Преди това с изборите на заместник-управители на банката трябва да сме излъчи тази воля за промяна и без съмнение да сме променили както законодателството, така и персоналния състав на КФН", каза още Радан Кънев.

 

Той даде положителна оценка на досегашното управление на втория кабинет Борисов. "България е изключително силно стабилизирана. Аз за себе си мога да кажа, отвъд надеждите ми по отношение на постигната стабилност. Това се отнася както за международното положение на България, така и за икономическото развитие и доверието в институциите", коментира Кънев.

 

Според него обаче има нужда по примера на Румъния да се направят много бързо и много сериозни реформи в правосъдието, за да се покаже, че България е действително държава, в която властва законът.

 

Видео: БГНЕС