Това обеща премиерът Бойко Борисов

Кабинетът ще намери пари за великденски добавки за пенсионерите. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Той не уточни откъде ще се намерят парите и колко точно ще получат възрастните хора. 

        
Ако хазната продължава се пълни до април, има шанс за повече пари за Великден. Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов отчете добри резултати в януарския бюджет- с около 500 млн. лв. повече приходи, в сравнение с миналата година. Той обясни, че е възможен дори излишък в първия месец на годината. Според финансисти, идеята за празнични добавки е добър ход да се поощрят възрастните хора. Някои от пенсионерите обаче не вярват в добрите намерения. 

 

През февруари на връщане от планинска разходка пенсионерките Лиляна, Динка и Захарина не се трогнаха от идеята, че премиерът ще търси пари за добавки. 

 

"Аз имам 48 г. трудов стаж, и още работя на 4 часа, че 300 лв. не ми стигат", заяви Захарина. 

 

Пак през февруари, на освещаване на църква в Ловешкото село Български извор, министър-председателят обеща пари за Великденска трапеза на пенсионерите да има. 

 

Експертите обясниха, че въпреки неясните от сега разчети, хазната няма да пострада от празничните пари. Икономическият смисъл на добавките според специалистите е, че макар и с малко, те могат да раздвижат потреблението.

 

За Коледа 1 млн. и 300 хиляди пенсионери получиха по 40 лева. Добавките тогава струваха на хазната 50 млн. лв. 

 

До Великден има 63 дни и за това време кабинетът трябва да прецени откъде да намери пари за добавки. И по колко.